rasA simentalskA
w Polsce

 

Ojczyzną bydła simentalskiego jest Szwajcaria. Stanowi tam ono 50 % pogłowia. Jest to jedna z najbardziej rozpowszechnionych w Europie ras krów.

Jeszcze do niedawna bydło to charakteryzowało się bardzo duzymi rozmiarami ciała (krowy 800kg), grubą kością i wysokonożnością. Dlatego oprócz użytkowości mlecznej i mięsnej używano go jako siła pociągowa.

na zdęciu było rasy pc w jarzie sfotografowane przez Basię Wiek (innego zdęcia nie mam)

W Polsce chów bydła tej rasy rozpoczęto w drugiej połowie XIX wieku w rejonach południowo wschodnich. Już w końcu XIX wieku istniało tam na ogólną ilość 43 obór zarodowych 28 obór simentalskich.
W latach 1955-1960 w celu poprawy uzytkowości mlecznej sprowadzono ze Szwajcarii, Rumunii, NRD, Węgier i RFN 30 buhajów i 718 jałowic.
Później, wielokrotnie jeszcze wcelu poprawy mleczności sprowadzano nasienie buhajów.

Do początków lat 90 działał w Brzozowie duży ośrodek hodowli zarodowej bydła simentalskiego. Utrzymywano tam w kilku gopodarstwach (Pakoszówka, Grabownica, Witryłów, Ulucz, Haczów, Widacz) ponad 1000 krów mlecznych. Obecnie gospodarstwo to nie istnieje. Teraz największym skupiskiem tego bydła w Polsce jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Odrzechowa.
Simentale na pastwisku w Odrzechowej

Początkowo bydło simentalskie znajdowało się tu tylko na Stacji Oceny Buhajów w Pastwiskach, ale z czasem doceniono jego walory i stopniowo, dobrymi krowami zastąpiono posiadane wcześniej bydło nizinne czerwono białe w Odrzechowej.

simentale w Pastwiskach


Obecnie bydło rasy Simentalskiej stanowi około 1,5% pogłowia w kraju. W ostatnich latach bydło tej rasy w znaczący sposób zwiększyło swa populację głównie poprzez import materiału żeńskiego poza województwem podkarpackim. W 2011 roku pod kontrola mleczności w kraju było 9 560 krów o średniej wydajności mlecznej 5 450 kg mleka, 4,11% tłuszczu i 3,36% białka. Natomiast na terenie woj. podkarpackiego rodzima populacja bydła simentalskiego wynosi 3 466 krów w 276 oborach pod kontrolą użytkowości mlecznej (36% ogółu krów) o średniej wydajności 4 721 kg mleka, 4,01% tłuszczu i 3,28% białka.

Potencjał genetyczny tej rasy jest ciągle wzmacniany poprzez import materiału żeńskiego oraz nasienie buhajów z Austrii, Niemiec i Szwajcarii.

Natomiast nasienie buhajów krajowych tej rasy jest chętnie używane do krzyżowania towarowego z krowami ras mlecznych (około 30% ogółu unasienianych w krzyżowaniu towarowym) w wyniki czego otrzymujemy żywiec wołowy dobrej jakości poszukiwany na rynki krajowym i zagranicznym. Coraz częściej hodowcy i użytkownicy bydła tej rasy wnioskują o utworzenie dla tej rasy II działu księgi, gdzie wpisywano by sztuki w typie mięsnym.

 

sekretariat@odrzechowa.com.pl